Covorul traditional basarabean - mereu in voga! Irina Burlaca: „Noi preferam conceptul eco - lana, iuta, bumbacul si colorantii antialergici.” - VIDEO

Sunt cartea nostra de vizita si chiar daca cu timpul tesutul manual a fost inlocuit de masinarii, covoarele traditionale, cu motivele si coloritul lor viu, inca se regasesc in casele moldovenilor. Daca isi mai are locul covorul traditional in decorul tot mai modern al locuintelor noastre, ne-a povestit Irina Burlaca.

Covorul traditional basarabean - mereu in voga! Irina Burlaca: „Noi preferam conceptul eco - lana, iuta, bumbacul si colorantii antialergici.”  - VIDEO

„Covorul basarabean a fost inclus in patromoniul UNESCO. Astfel, devenim cunoscuti si peste hotare, gratie frumusetii covorului basarabean. Acesta era tesut manual de bunicile noastre si dat ca zestre pentru fete. Cu trecerea timpului si odata cu evolutia tehnologiilor, s-a trecut la covorul industrial, dar sigur, mai sunt inca mesteri care-l lucreaza cu mana.”, ne-a povestit Irina.

Cat despre preferintele moldovenilor, specialista ne-a marturisit ca acestea sunt foare variate. „Moldovenilor le plac practic toate tipurile de covoare. Avem o gama larga in diferite stiluri. De la modelul persian pana la cel european sau moderne si minimaliste. Se impun totusi acele ETNO, fiind mai apropiate de modelul basarabean.”

 

Irina face parte din echipa de designeri ai unei companii specializate in confectionarea covoarelor si spune ea: „Nu este greu sa stilizam covoarele pentru ca avem parte de o sursa bogata de inspiratie – covorul traditional. Noi preferam conceptul eco – lana, iuta, bumbacul si colorantii antialergici.”

 

Aceste articole decorative pot infrumuseta diverse spatii, cel mai des insa, spune designerul: „Covoarele se aplaseaza in living, camere de odihna, in restaurante in stil rustic si nu in ultimul rand, ca suvenire pe perete.” Mai multe detalii la acest subiect, urmareste in interviul de mai jos:

 

Sursa foto: Facebook.com/ Irina Burlaca