Maria Pilchin, cu un sfat pentru toate femeile: "Nu va povestiti iubirile prietenelor. Astfel, va indragostiti prietenele de iubitii vostri." - FOTO

Fiind invitata pe canapeaua O Seara Perfecta, adesea scriitoarea Maria Pilchin vorbea despre lucrarile sale sau operele altor artisti, insa de aceasta data a raspuns la cateva intrebari tare curioase.

Maria Pilchin, cu un sfat pentru toate femeile: "Nu va povestiti iubirile prietenelor. Astfel, va indragostiti prietenele de iubitii vostri." - FOTO

Maria Pilchin este unul dintre cei mai apreciati critici literari de la noi si autoarea ce impresioneaza mereu cu creatiile sale atat de profunde. Scriitoarea a acceptat sa  raspunda la cateva intrebari, aparent simple, pentru unii poate banale, iar pentru altii destul de meditative. Vezi ce raspunsuri interesante a oferit.  

Ce te enerveaza cel mai tare la barbati?

 Slabiciunile lor poligame. Sunt o femeie crescuta intr-o lume crestina, in care institutia matrimoniala a fost un model pe care mi l-a cultivat (impus) civilizatia si cultura ale caror produs sunt. Inteleg insa un lucru, fara poligamie nu ar exista demografie... De aici poate minciunile barbatilor, dar si ale femeilor despre care s-au tot scris carti.

Exista prietenie sincera dintre o femeie si un barbat?

Da, exista. Daca ajung la batranetile mele as dori sa pot sa scriu o carte despre aceasta. O precizare insa ramane de facut – prietenia este posibila intre un barbat si o femeie care nu s-au iubit fizic. Puteau exista pulsiuni erotice intre ei, dar daca nu s-a intamplat nimic mai mult, dintr-un motiv sau altul, acestea se pot transforma intr-o frumoasa prietenie. 

Dar despre prietenia dintre doua femei ce crezi? Poate fi sincera?

 Poate. Important este sa stie sa isi gestioneze prieteniile si iubirile. De dorit sa nu le puna pe toate intr-un cos. Un sfat, nu va povestiti iubirile prietenelor. Astfel, va indragostiti prietenele de iubitii vostri. Viata personala este personala, strabunica mea Vera ar fi spus ceva despre „taina cununiei”. Este vorba despre o taina, un mister care apartine unui barbat si unei femei, al treilea nu are ce cauta acolo. 

El si ea, dupa ce se despart, mai pot fi prieteni?

 Nu prea cred. Exista o amintire a sentimentului, a afectiunii, a tactilului. Poate la adanci batraneti, dar si atunci raportarea va fi alta. Freud a insistat, deloc intamplator, pe aceasta componenta. Iubirea umana porneste de la necesitatea, de la instinctul de perpetuare, procreare, iar prietenia de la instinctul de asociere umana. Sunt zone diferite ale creierului nostru... 

Daca ai fi, timp de o zi, barbat, ce ai face?

 Mi-as suna toate amicele si le-as spune o multime de lucruri frumoase, despre cat de minunate sunt, despre faptul ca sunt un barbat care le place, dar nu am curajul sa ma afisez, le-as face fericite cumva, un fel de psihanalist la telefon care le-ar face sa se simta sexy, dorite, iubite, apreciate. Le-as minti frumos si as ramane o istorie iesita din comun in viata lor, un fel de Mos Craciun al inimii lor de femeie. Celor foarte slabe le-as spune ca sunt niste delicate, celor corpolente ca femei mai apetisante nu am mai cunoscut la viata mea, celor inalte ca sunt de o noblete si o finete aparte, celor scunde ca o femeie adevarata doar asa poate fi, o miniona. Si nu as minti, pur si simplu as spune lucruri care li se spun foarte rar.  

Un lucru pentru care invidiezi barbatii.

 Pentru faptul ca stiu sa isi camufleze slabiciunile. Forta lor in asta consta. 

Ce fac mai bine barbatii?

 Ridica greutati, sunt rezistenti, stiu sa ne fascineze. In dragoste ei sunt cei activi. Noi, de multe ori la diateza pasiva. Stiu sa se detaseze de lucruri si idei. Nu se cramponeaza pe lucruri marunte. Un fel de lejeritate care noua ne lipseste. 

Primul lucru pe care il observi la un barbat?

Daca inteligenta corespunde frumusetii fizice.

Cine cedeaza, de obicei, intr-un conflict, femeile sau barbatii?

 Cedeaza cel mai inteligent. A ceda inseamna a te detasa, a fi capabil sa intelegi situatia si contextul. 

Un exemplu de barbat pe care il apreciezi mult.

 Sotul meu Ivan Pilchin. Tot ce sunt eu i-o datorez lui. De ce? Pentru ca nu mi-a creat obstacole. Pur si simplu m-a lasat sa cresc, cum lasi o planta sa creasca. Ivan este mai mult decat un iubit pentru mine. 

Cum se manifesta pentru tine masculinitatea?

 Fapte, gesturi, in primul rand, dar si felul de a gandi, de a analiza, de a solutiona ceva. 

Un barbat adevarat niciodata nu ar... 

 ... zice ca ar muri pentru mine. Pentru mine nu trebuie sa mori, ci sa traiesti, sa traiesti din plin cu mine si pentru mine, pentru tine, alaturi de mine. Nu imi plac eroismele declarative si idioate. Nu cred in vorbe, ci in fapte. Apropo, un poem de dragoste nu e doar vorbe, e cuvantul care a devenit fapt, fapt poetic. Putini stiu astazi sa scrie poeme de dragoste care sa placa cu adevarat. Caci poezia e adevarata doar cand porneste de la stari adevarate. 

 

Sursa:google.com