Scriitorul Nicolae Dabija: “De elev, am doua carti permanent pe masa mea de lucru: Biblia si Eminescu.” - VIDEO

Anul 2018 a fost unul rodnic si cu semnificatie pentru scriitorul si poetul Nicolae Dabija.

Scriitorul Nicolae Dabija: “De elev, am doua carti permanent pe masa mea de lucru: Biblia si Eminescu.” - VIDEO

A marcat o varsta a implinirilor, cel mai de succes roman Tema pentru acasa a fost lansat recent in Italia, iar pulsul generatiei ochiului al treilea si-a gasit reflectare intr-un film documentar. Ce alte realizari i-a adus acest an, scriitorul Nicolae Dabija ne-a povestit in cadrul unui interviu.

Perioada sarbatorilor este foarte importanta pentru sufletul omului, spune scriitorul. “Fiecare ar trebui sa ne pregatim sufleteste, Craciunul este cea mai importanta sarbatoare a anului. As vrea sa se destepte intr-un fel si oamenii pentru ca azi e maine. Pentru noi erau importante si colindele. Trebuia sa stim cat mai multe colinde. Unchiul meu colinda si tot el dadea cadouri cand mergea undeva.”

 

Autorul romanului “Tema pentru acasa” spune ca este foarte usor sa ii faci un cadou, pe care sa-l aprecieze cu adevarat. “Unul dintre cele mai daruite cadouri ar trebui sa fie cartile. Cel mai drag colt mie este biblioteca mea. Aceea este Patria mea. Raftul cel mai drag mie este acel cu autografe. Am autografe mostenite: de la Vlahuta, Militaru.  De asemenea, am semnaturi ale lui Nichita Stanescu, Grigore Vieru, Adrian Paunescu si altii. Cartile acestea sunt foarte pretioase.”

  Scriitorul nu doar scrie cu multa pasiune, ci si citeste. “Sunt o masina de citit carti. Atunci cand plec undeva si nu am o carte cu mine e ca si cum mi-am pierdut timp. Pot citi in paralel mai multe carti. Cititul cartii depinde foarte mult de stare. Un poet este obligat sa citeasca multa poezie. Eu ii citesc pe toti, chiar si pe cei care nu ma citesc pe mine. Noi la Uniunea Scriitorilor avem foarte multa invidie. Ca sa nu iti placa ceva trebuie sa citesti.”

 

Intrebat care este scriitorul sau de suflet, pe care-l citeste si il apreciaza, Nicolae Dabija a zis, fara sa stea pe ganduri: “De elev, am doua carti permanent pe masa mea de lucru: Biblia si Eminescu. Eminescu este un scriitor de maine. Noi urmeaza abia sa ajungem in dreptul lui Eminescu.” Mai multe detalii despre scriitorul Nicolae Dabija, urmareste in videoul ce urmeaza:

Sursa foto: Google.com