Esti in cautarea ursitului? Scriitoarea Claudia Partole iti impartaseste cele mai ciudate ritualuri si farmece de sfantul Andrei - VIDEO

Noaptea sfantului Andrei este una foarte asteptata de catre fetele care abia asteapta sa-si intalneasca ursitul.

Esti in cautarea ursitului? Scriitoarea Claudia Partole iti impartaseste cele mai ciudate ritualuri si farmece de sfantul Andrei - VIDEO

Se spune ca in noaptea de sfantului Andrei, cateva obiecte puse unde trebuie, le pot ajuta pe fetele nemaritate sa-si viseze ursitul. Mai multe despre acest vise am incercat sa aflam de la scriitoarea Claudia Partole.

Scriitoarea isi aduce aminte de aceasta traditie inca din copilarie. Ea povesteste ca, traditional, se faceau si sezatori, se aduceau bucate si se facea o masa comuna.Cand este vorba de ritualuri, Claudia Partole spune ele trebuie asociate cu viata de la sat. “Miturile si toate ritualurile s-au nascut la sat, acolo sunt inradacinate. De sfantul Andrei exista si in satul meu o sarbatoare a ritualurilor si superstitiilor. Am avut o bunica care ne reda tot ce era legat de aceste traditii, iar cealalta bunica avea o atitudine foarte sceptica in privinta asta.”

 

Ritualurile erau dintre cele mai diverse, isi aminteste scriitoarea. “Se dadea cu usturoi pe la porti, la usi, pe la vite ca sa alunge strigoii. Fetele faceau balabuste: fiecare fata facea cate o balabusca. Pe a cui balabusca o lua cainele casei, acea fata se va marita prima. Noi cu fetele mai puneam si oglinzi sub perna si visam ursitul. Acum nu stiu daca s-a realizat la cineva visul. Mai luam si lumnari, pe care le puneam in fata oglinzii. Fata dezbracata, la miez de noaptea, lua lumanarea si privea in oglinda si, cica, isi vedea ursitul.”

Mai multe detalii despre ritualurile si superstitiile din noaptea sfantului Andrei, afla din reportajul ce urmeaza:

Sursa foto: Google.com