10 ani fara Grigore Vieru. Poetul e comemorat astazi la Cimitirul Central din Capitala

Astazi se implinesc 10 ani de cand a urcat la cer marele nostru poet, Grigore Vieru. A disparut intr-o clipa, dupa tragicul accident din noaptea de 16 ianuarie.

10 ani fara Grigore Vieru.  Poetul e comemorat astazi la Cimitirul Central din Capitala

Indragitul poet va fi comemorat de familie, rude si prieteni, astazi, la Cimitirul Central din Capitala. Zeci de oameni, printre care sotia si fiul regretatului poet, Calin Vieru, aprind lumanari si rostesc rugaciuni la locul de veci al scriitorului.

 

 Grigore Vieru a fost decorat post-mortem de presedintele Romaniei, Traian Basescu, cu Ordinul National – Steaua Romaniei. Este titularul diplomei de onoare Andersen – cel mai prestigios premiu din lume in domeniul literaturii pentru copii.

 

Nu a fost doar poetul tuturor romanilor, ci si un mare activist civic, un simbol al Miscarii de Eliberare Nationala din Basarabia. A fost unul dintre fondatorii Frontului Popular, se afla printre organizatorii si conducatorii Marii Adunari Nationale din 27 august 1989. A participat activ la dezbaterile sesiunii a 8-a a Sovietulului Suprem din RSSM in care s-a votat limba romana ca limba de stat si trecerea la grafia latina.

 

 Un bulevard din capitala ii poarta numele, iar un bust al poetului este amplasat pe Aleea Clasicilor din Chisinau, un alt bust se afla in orasul Straseni. Grigore Vieru a murit la varsta de 73 de ani.